زمانی که وسایل خود را تحویل گرفتین قبل از خروج از سالن ترانزیت به پلیس فرودگاه مراجعه کنین. در ویزای اغلب دانشجویانی که وارد آلمان میشوند، این موضوع درج شده است که این فرد باید ۱۱۲۰۸ یورو همراه باخود داشته باشد و در یک حساب بانکی در آلمان به مدت یکسال بلوکه کند.

همچنین طبق قوانین اتحادیه اروپا هر شخص که همراه خود بیشتر از 10 هزار یورو پول نقد و یا اقلام ارزشمند وارد کشورهای عضو اتحادیه اروپاکند باید این پول رو در هنگام ورود به اتحادیه به پلیس گمرک احراز کند و این احراز در آلمان برابر است با پر کردن همان فرم زول (Zoll)، این فرم را میتوانید از سایت زیر مشاهده کنید و پرینت کنید که در بدو ورود خود به فرودگاه آلمان تحویل پلیس دهید.

فرم زول

بعد از تکمیل فرم پلیس معمولا آن را مهر و امضا کرده و به شما تحویل میدهد. شما با کمک این فرم در واقع ان میدهید که یک شهروند قانون مدار هستین و این فرم به شما کمک میکند تا در مراحل بعدی مثل باز کردن حساب بانکی و حتی تمدید ویزا از آن به عنوان اثبات تمکن مالی و صداقت در عمل استفاده کنین.

همانطور که در مراحل قبل خوندید شما باید برای ادامه تحصیل مبلغ 12.324 یورو به عنوان تمکن مالی با خود به آلمان ببرید و از آنجا که حساب بانکی در این کشور ندارید ناچار هستین که این مبلغ را بصورت نقدی همراه داشته باشید. اما اگر در فرودگاه آلمان بیش از ده هزار یورو همراهتون باشه باید فرمی به نام فم زول یا همان اظهار نامه پول نقد پر کنید و تحویل پلیس فرودگاه بدید.

این فرم برای اینه که اعلام کنید منبع این پول کجاست و به چه دلیل این میزان پول رو همراه خود دارید. این فرم به قدری مهمه که اگر پرش نکنین این امکان وجود داره که در زمان افتتحاح حساب بانکی و انتقال این مبلغ به حساب به مشکل بخورید.

بهترین کار اینه که پس از اخذ پذیرش با دانشگاه مربوطه مکاتبه کنید و شرایطتون رو کاملا شرح بدید. در بیشتر مواقع دانشگاه شما رو راهنمایی میکنه که چه مراحلی رو برای ثبت نام و رزرو خوابگاه باید طی کنین. اما اگر به هر دلیلی به شما خوابگاه تعلق نگرفت، گزینه بعدی که میتونه مناسب و مقرون به صرفه باشه اجاره WG یا به اصطلاح خانه‌های اشتراکیه. این نوع از خونه‌ها به این صورت هستن که معمولا شما و تعداد محدودی از افراد یک واحد رو به صورت اشتراکی اجاره می‌کنید. هر کدوم معمولا یک اتاق مستقل دارید و فقط سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخونه رو به صورت اشتراکی باهم استفاده می‌کنید.

راهنمای کامل اجاره مسکن در آلمان

نکات :

  • برای اجاره WG و خانه از سایت های معتبر استفاده کنید و مراقب کلاهبردارن باشید.
  • محل جغرافیایی مکانی که میخواهید اجاره کنید را دقیق بسنجید. دسترسی محلی به فروشگاه ها و حمل و نقل عمومی، فاصله زمانی آن تا دانشگاه، امنیت محل و غیر.. از مواردی هست که باید آنها را در نظر بگیرید.

یکی از اولین کارهایی که در زمان ورورد به آلمان باید انجام بدید ثبت محل سکونت در شهرداری شهرتان است. در آلمان دولت تمام ارتباطاتش با شهروندها را معمولا از طریق نامه نگاری به آدرس آنها انجام میدهد. ضمن اینکه برگه آنملدونگ (اصطلاحا ملده) سندی است که محل سکونت شما را به صورت رسمی اعلام میکنه و برای سایر اقداماتت شما لازم است.  به عنوان مثال شما بدون اینکه خودتان را ملده کنین نمیتوانین حتی حساب بانکی باز کنین.

مدارک لازم برای ملده کردن:

  • پاسپورت
  • گواهی اشتغال به تحصیل
  • فرم ثبت نام از وبسایت شهرداری شهر
  • برگه مشخصات خونه یا اتاقی که اجاره کردین (از صاحبخونه یا مدیریت خوابگاه میگیرید)

در آلمان سه اپراتور اصلی موبایل وجود دارد: Telekom ،Vodafone  و  O2.

 شما میتوانید سیمکارت یکی از این اپراتورها را در فرودگاه و یا در نمایندگی های موجود در سطح شهر تهیه کنین.

سیم کارت های اعتباری یا prepaid

 سیم‌کارت‌های اعتباری از انواع رایج سیم کارت در آلمان است این نوع سیم‌کارت‌ها همانطور که از اسمشان پیداست از قبل دارای اعتبار هستند که به شما امکان برقراری تماس، ارسال پیامک و یا استفاده از اینترنت را می‌دهد.  برای این از سیم کارت معمولا هیچ طرح اشتراکی وجود ندارد، و هر زمان که بخواهید می‌توانید هر مقداری که نیاز دارید آن را شارژ کنید.

این نوع سیم‌کارت‌ها برای چه کسانی مناسب هستند

 سیم‌کارت‌های پیش‌پرداخت برای دانشجویان بین‌المللی در آلمان عالی هستند، زیرا ارزان‌تر و انعطاف‌پذیرتر هستند.  همچنین برای افرادی که می‌دانند به دقایق تماس یا داده زیادی نیاز ندارند، گزینه‌ای عالی هستند.

بعد از ملده شدن، ظرف چند هفته کد مالیاتی به آدرس شما پست میشور. با داشتن گواهی اشتغال به تحصیل، برگه ملده و کد مالیاتی میتونین در بانک حساب باز کنین. بانکهای آلمانی خیلی زیادی وجود دارن که میتونین داخلشون حساب باز کنین. اما تمامی اونها قوانینی دارن که هر کدوم بسته به شعبه و حتی آفیسر میتونه تجربه متفاوتی برای شما داشته باشد. به عنوان مثال خیلی از بانکهای دولتی آلمان طبق قوانینی که دارند برای شهروندان ایرانی حساب باز نمیکنن. مخصوصا اگر تو ویزاتون ثبت شده باشه که ویزا شما به شرط بلوکه شدن همان مبلغ تمکن صادر شده، قضیه گاها میتواند سختتر هم باشد.

طبق قانون هر شهروندی که در آلمان زندگی میکند فارغ از ملیت باید بیمه درمانی داشته باشه و قرارداد بیمه درمانی جزو یکی از مدارکی بوده که آفیسر اداره مهاجرت برای تمدید ویزا از شما خواهد خواست.

شما اگه سنتون زیر 30 سال باشد میتوانین بیمه های دولتی مثل …، تکاTK ، بارمر وغیره رو با قیمت مناسبی بگیرید که طبعا نسبت به بیمه های خصوصی مزایایی دارند. ولی اگه سنتون بیشتر از سی شده باشه خرید بیمه دولتی براتون به صرفه نیست و بنابراین باید دنبال بیمه خصوصی باشید.

درحال حاضر اغلب دانشجوهایی که به آلمان مهاجرت میکنند بیشتر سراغ شرکت های بیمه ای مثل ماویستا ،care concept و تکا TK میروند. این شرکت ها به نسبت بقیه در مقابل سطح خدماتی که ارائه میدن قیمت های بهتری را پیشنهاد میدهند.

نکته ای که درخصوص بیمه خصوصی مهم است این است که باید به سطح خدمات ارائه شده خصوصا درمورد مواردی مثل دندانپزشکی دقت کنین. ضمن اینکه اگر پیوست دارید و با همسرتون مهاجرت کردین بیمه مجزایی باید او هم بگیرید.

ویزایی که برای دانشجویان صادر میکنند معمولا 6 ماه و یا یک ساله هست و برای این که دانشجوها بتوانند در کل دوره تحصیلشون در آلمان بمونن باید بعد از این مدت ویزای خودشون را تمدید کنند. برای این کار بهتره تا ویزاتون تموم نشده و هنوز زمان دارین تمدیدش کنین برای تمدید ویزا باید از اداره مهاجرت ایالت محل اقامتتون یک ترمین (قرار ملاقات) بگیرین و با یک سری مدارک به شعبه مربوطه مراجعه کنین. در واقع باید اول فرمی که داخل وبسایت اداره مهاجرت هست را پر کنین و بعد با مدارکی مانند یک قطعه عکس بایومتریک (مثل عکسی که برای مصاحبه ویزا دادین) ، مدارک قرارداد بیمه درمانی، حساب بانکی، گواهی اشتغال به تحصیل، پاسپورت و ادمیشن لتر در آن تاریخی که وقت گرفتین به اداره مهاجرت برید تا مصاحبه بشین.

در این مصاحبه از شما چندتا سوال پرسیده میشه و تقریبا شاید سخت ترین مرحله بعد از ورود به آلمان باشد. احتمالا یکی از این سوالات در رابطه با موجودی حساب بانکی و بلوکه بودن یا نبودن اون حساب است.

تنوع فروشگاه ها و مراکز خرید در آلمان بسیار زیاد است اما با دانستن فروشگاه های زنجیره معروف میتوانید خرید هوشمندانه و مقرون به صرفه تر داشته باشین.

  1. Aldi: آلدی، به خاطر محصولات خوراکی و اجناس خانگی با قیمت مناسب، یکی از بزرگ‌ترین زنجیره‌های سوپرمارکت تخفیفی در آلمان است.

  2. Lidl: مشابه آلدی، لیدل محصولات متنوعی از مواد غذایی، محصولات تازه، و اجناس خانگی را با قیمت‌های رقابتی ارائه می‌دهد.

  3. dm-drogerie markt: این زنجیره به فروش محصولات بهداشتی و زیبایی متمرکز است و محصولاتی همچون مراقبت از پوست، آرایشی، مراقبت از نوزادان، و اجناس خانگی را ارائه می‌دهد.

  4. Rossmann: یکی دیگر از زنجیره‌های داروخانه‌ای محبوب که محصولات گسترده‌ای از بهداشتی و زیبایی، همراه با اجناس ضروری خانگی ارائه می‌دهد.

  5. Edeka: یکی از بزرگ‌ترین زنجیره‌های سوپرمارکت در آلمان که انواع محصولات خوراکی، محصولات تازه، و اجناس خانگی را در محدوده‌های قیمتی مختلف ارائه می‌دهد.

  6. Rewe: یک زنجیره بزرگ سوپرمارکت که محصولات خوراکی، غذاهای تازه، و اجناس خانگی را با تمرکز بر کیفیت و تنوع ارائه می‌دهد.

  7. Kaufland: شناخته شده به خاطر طیف گسترده‌ای از محصولات، کافلاند محصولات خوراکی، اجناس خانگی، الکترونیک، لباس و غیره را با قیمت‌های رقابتی عرضه می‌کند.

  8. Penny Markt: یک زنجیره سوپرمارکت تخفیفی که محصولات خوراکی، اجناس خانگی، و اقلام ضروری روزمره را با قیمت‌های مقرون به صرفه ارائه می‌دهد.

  9. KiK: این فروشگاه به فروش لباس، لوازم جانبی و اجناس خانگی با قیمت مناسب مشغول است و برای خریداران با سرمایه محدود جذاب است.

  10. TK Maxx: یک فروشگاه که لباس‌ها، کفش‌ها، لوازم جانبی و کالاهای خانگی با برندهای معروف را با تخفیف عرضه می‌کند و برای جستجوی پیشنهادات خوب محبوب است.


به طور کلی، سیستم حمل و نقل آلمان طوری طراحی شده که دسترسی آسان و هزینه‌های پایینی داشته باشد، به خصوص برای دانشجویان، تا بتوانند راحت و با هزینه کم رفت‌وآمد کنند.

متداول ترین روش های حمل و نقل در آلمان شامل موارد زیر است:

  1. حمل و نقل عمومی: محبوب‌ترین نوع حمل و نقل در آلمان، حمل و نقل عمومی مثل قطار، اتوبوس، تراموا و مترو (U-Bahn) است. Deutsche Bahn معمولا قطارهای بین‌شهری و منطقه‌ای را مدیریت می‌کند، در حالی که هر شهر خط های اتوبوس، مترو و تراموا های خودش را دارد .

نکته مهم: حتما برای استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی بلیط تهیه کنید درصورت عدم تهیه بلیط شما مبلغ 60 یورو جریمه خواهید شد. باوجود اینکه بلیط مسافران معمولا چک نمیشود اما پیشنهاد میکنیم که این ریسک را نکنین!


  1. دوچرخه‌: دوچرخه‌سواری در آلمان بسیار محبوب است، به خصوص در شهرهایی مثل برلین، مونیخ و هامبورگ. مسیرهای دوچرخه و اپلیکیشن های فراوانی برای کرایه دوچرخه وجود دارد اما بهترین ومعروفترین آن Nextbike است.

  2. تخفیف‌ها و امکانات رفاهی برای دانشجویان:
  •    Semester Ticket: بیشتر دانشگاه‌های آلمان برای راحتی بیشتر دانشجویان برنامه ای تحت عنوان”Semester Ticket” دارند. این بلیط به دانشجویان اجازه می‌دهد که ارزان تر و به صورت نامحدود از حمل و نقل عمومی در یک منطقه خاص، معمولاً در شهر و اطراف آن، استفاده کنند.
  • بلیط‌های تخفیفی: دانشجویان می‌توانند از بلیط‌های تخفیفی حمل و نقل هم استفاده کنند. بسیاری از شرکت‌های حمل و نقل بلیط‌هایی با قیمت کمتر برای دانشجویان ارائه می‌دهند که استفاده منظم از حمل و نقل عمومی را برایشان مقرون به صرفه‌تر می‌کند.
  1. DB Navigator: داشتن این اپلیکیشن که از طرف شرکت Deutsche Bahn طراحی شده است برای سفر با قطار در سراسر آلمان بسیار مهم است. این اپلیکیشن برنامه‌های سفر، رزرو بلیط و به روزرسانی‌های زمان واقعی خدمات قطار را ارائه می‌دهد و برای برنامه‌ریزی سفر و اطلاعات درباره قطار ها میتونه خیلی کاربردی باشه.

  2. Nextbike: این اپلیکیشن برای اجاره دوچرخه در شهرهای مختلف آلمان است. تنها با نصب و ثبت نام در این برنامه میتونین مکان دوچرخه های موجود در سطح شهر را پیدا و با استفاده از اسکن گوشی و یا بارکد روی هر دوچرخه آن را اجاره و استفاده کنین.

  3. NINA: این اپلیکیشن یک اپلیکیشن هشدار از طرف دفتر فدرال برای محافظت از مردم و کمک در مواقع بحران است. این اپلیکیشن هشدارها و اطلاعات درباره وضعیت‌های اضطراری مانند آب و هوای طوفانی، سیل و خطرات دیگر را فراهم می‌کند پس برای آگاهی از شرایط ایمنی و وضعیت‌های اضطراری میتواند بسیار مفید باشد.

  4. Ankommen: این اپلیکیشن به طور خاص برای پناهجویان و مهاجران طراحی شده است و اطلاعاتی درباره روندهای پناهندگی، یادگیری زبان، کار و زندگی در آلمان فراهم می‌کند. این اپلیکیشن نکات و منابع عملی را برای کمک به مهاجران جدید در ساکن شدن به آنها ارائه می‌دهد.

  5. FlixBus: این اپلیکیشن برای رزرو بلیط مسافرت با اتوبوس در داخل آلمان و اروپا فعالیت می‌کند. این اپلیکیشن گزینه‌های اقتصادی برای سفرهای درازمدت و کاوش شهرها و مناطق مختلف را ارائه می‌دهد.

  6. Immobilienscout24: این یکی از اپلیکیشن‌های پیشرو برای پیدا کردن آپارتمان‌های اجاره‌ای و خانه‌ها در آلمان است. این اپلیکیشن لیستی با توضیحات دقیق، عکس‌ و اطلاعات تماس صاحبان خانه یا مشاوران املاک به شما نشان میدهد و میتواند یکی از گزینه های کاربردی برای پیدا کردن خانه در آلمان باشد البته سایت ها و اپ های معروف دیگری در این زمینه وجود دارد.

  7. Meine Stadt: این اپلیکیشن اطلاعات محلی درباره رویدادها، اخبار و خدمات در منطقه شما نشان میدهد.

  8. Wohngeldrechner: این اپلیکیشن به شما کمک می‌کند بررسی کنید که آیا شما برای دریافت کمک‌ هزینه مسکن در آلمان واجد شرایط هستید یا خیر.

  9. WG-Gesucht: این اپلیکیشن به شما کمک می‌کند تا WG یا به اصطلاح اتاق هایی بافضای اشتراکی در آلمان پیدا کنین. این اپلیکیشن لیستی از اتاق‌های خالی و اطلاعات تماس با صاحبان خانه یا اشخاصی که می‌خواهند اتاق خود را به اشتراک بگذارند، ارائه می‌دهد.

  10. Check24: این اپلیکیشن یک پلتفرم مقایسه‌ای است که به شما امکان می‌دهد قیمت‌ها و شرایط مختلف برای خدمات مختلف مانند بیمه، اینترنت، تلفن همراه، برق، گاز، بنزین و سایر خدمات را مقایسه کنید. این برنامه به شما کمک می‌کند تا بهترین انتخاب ها را داشته باشین.

11. Kleinanzeigen: این اپلیکیشن به شما امکان می‌دهد که محصولات دست دوم یا جدید را بفروشید یا بخرید. شما می‌توانید آگهی‌های خود را برای فروش کالاها یا خدمات خود ارسال کنید و آگهی‌های دیگران را برای خرید مشاهده کنید.

  1. یکی از مواردی که در آلمان به آن نیاز پیدا خواهید کرد شماره شناسایی مالیاتی یا “Steueridentifikationsnummer” یا Steuer-ID است. بعد از ثبت محل سکونت یا ملده کردن خود در آلمان باید از اداره مالیات شهر خود بصورت آنلاین وقت قبلی بگیرید و در موعد مقرر با پاسپورت خود به اداره مربوطه مراجعه و شناسه مالیاتی خود را دریافت کنین. در خیلی از مواقع جهت انجام کار های اداری ممکن است از شما شناسه مالیاتی بخواهند به عنوان مثال بعد از باز کردن حساب بانکی جهت تکمیل پرونده ممکن است بانک از شما این موضوع را بخواهد.

    نکات تکمیلی:

    • دریافت شناسه مالیاتی: پس از صدور، دفتر مالیات نامه‌ای حاوی Steuer-ID شما را به آدرس ثبت شده شما در آلمان ارسال می‌کند. این نامه مهم است و باید در محلی امن نگهداری شود، زیرا شامل شماره شناسایی مالیاتی منحصر به فرد شما است. البته در بعضی مواقع شما همان لحظه شماره مالیاتی خود را دریافت خواهید کرد.

    • مفقود شدن یا عدم دریافت: اگر Steuer-ID خود را دریافت نکرده‌اید یا نامه اطلاع‌رسانی را گم کرده‌اید، می‌توانید یک کپی از آن را از دفتر مرکزی مالیات درخواست کنید. ممکن است نیاز به ارائه اسناد شناسایی شخصی مانند پاسپورت یا کارت شناسایی داشته باشید برای تایید هویت.